Pályázatok / felhívások

„ARBEIT MACHT FREI”
A pályázat kiírói a Magyar Holokauszt 70. évfordulója, és a Magyar Holokauszt emlékév – 2014 megemlékezés sorozat részeként, a tragikus események által megihletett alkotások elkészítésére intéznek felhívást festészet műfajban.”ARBEIT MACHT FREI” (munka szabaddá tesz) Ezt a mondatot helyezték Auschwitz és a legtöbb haláltábor kapujára.A pályázat résztvevői alkotásaikon keresztül mutassák meg hogyan lehet szembenézni a Holokauszt emlékével, segítő módon fogalmazzák újra, hogy az ordas eszméknek nincs helyük a világon.
A kiválasztott művek első alkalommal Budapesten, a Symbol Art Galériában kerülnek bemutatásra 2014. május hónapban. Ezt követően az emlékév hátralévő részében más magyarországi kiállítóhelyeken is bemutatásra kerülnek.
forrás: www.gondold.at
pályázati felhívás: http://gondold.at/palyazati-felhivas/

Csillagos házak 1944-2014
Hetven éve a zsidótörvények alá eső magyaroknak kijelölt kényszerlakhelyre, az úgynevezett csillagos házakba kellett költözniük. Az OSA archívum Csillagos házak elnevezésű programja nekik állít emléket: az intézmény június 21-ére megemlékezést szervez a még álló házak elé. Január végén elindult a www.csillagoshazak.hu honlap, és a Facebookon is igyekeznek minél több tartalmat elhelyezni.
Az OSA archívum a honlap fejlesztése érdekében arra biztat mindenkit, hogy ossza meg velük a családokhoz vagy az 1600 épülethez kötődő dokumentumait és történeteit. A kezdeményezés keretében önkéntesek segítségével kapcsolatot keresnek az egykori csillagos házak mai lakóival. A cél szembenézni a közös örökséggel, tagadás, másítás, hamisítás, a történtek átírása nélkül. A program kitalálói arra biztatnak mindenkit, hogy nézze meg a honlapot, keresse meg a térképen a házakat, és ha azzal szembesül, hogy maga is egy egykori csillagos házban él, ossza meg másokkal a történetét, vagy ha csatlakozna a programhoz, írjon, telefonáljon, küldjön levelet, de ne üljön tétlenül, „hiszen a város mindannyiunké” – szól a felhívás.
A program szervezője: OSA Archívum Budapest
Levelezési cím: 1051 Budapest, Arany J. u. 32.
Honlap: www.csillagoshazak.hu
Facebook: http://www.facebook.com/csillagoshazak
Email: csillagoshazak@osaarchivum.org
Tel. 06-1-327-3250

A III. kerületi Csillagos házak listája itt tekinthető meg: http://www.csillagoshazak.hu/#overlay=hazak/III